2014. augusztus 3., vasárnap

Kimura Rei: Japán rózsa

Sziasztok.^^
Itt is van az első ajánló. 


Könyv hátulján levő rövid ismertető:
Történetünk Japánba visz, a falusi idillből a háborúba, a zúgó repülők, bombák robajától és pusztításától kétségbeesett Tokióba, ahol az emberi önfeláldozás, a végső tisztesség, a bushidó ősi törvénye szabja meg az emberek életét.

Egy különös kamikáze történet részeseivé válunk, szinte ott ülünk az önkéntes gépében, őrülten zuhanva az ellenséges hajóra és...

Lehet-e ezt az érzést nőként is végig élni egy olyan világban, melynek ősi szigorú szabálya nem erről szól? Képes-e egy fiatal lány ezt a világot felforgatni, dacolva minden veszéllyel, a bosszú értelmetlenségével, azáltal, hogy titkon belép minden idők leghírhedtebb katonai szervezetébe, a japán öngyilkos pilóták közé, ahol megtalálja a boldogságot és a korábban nem ismert szerelmet. Hirtelen rájön, hogy mégis szereti az életet. De ekkor más késő, a halálba indulóknak nincs többé joguk szeretni...
Vajon létezik-e olyan kegyelmi állapot, ahol a szerelem emléke átsegít a borzalmakon?

Tömör,  tárgyilagos, mégis szívbemarkoló, történelmi életrajz Japán egyetlen női kamikáze pilótájáról, életéről, szerelméről, a háborúról, mely milliók életét változtatta meg és törte ketté.
Az írónő emlékeztet arra, hogy a háborús gépezet embertelensége, a kifacsart értékrend miként alacsonyítja az emberi létet puszta számadattá.

Én véleményem:
Imádtam ezt a történetet. Szomorú, de egyben gyönyörű. Betekintést kapunk a második világháborús Japánba, hogy milyen helyzetek uralkodtak. Hogy mennyire háttérbe szorították a nőket, hogy milyen sok bátor embert élt akkor.
Őszintén kimondom, nagyon sokszor bekönnyeztem rajta. Ahogy olvastam, teljesen olyan volt, mintha ott lettem volna. Ez az írónő nagyon érti a dolgát! :)
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a háborús, történelmi, szerelmes könyveket.

~Yume-chan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése